۹ خرداد ۱۳۹۱، ۸:۲۲

گزارش تحلیلی/

نیازهای اساسی رفع نشده هوشمندسازی از راه رسید

نیازهای اساسی رفع نشده هوشمندسازی از راه رسید

کرج - خبرگزاری مهر: در حالی که دانش آموزان استان البرز در برخی از نقاط از داشتن مدرسه ای سنتی با امکانات مناسب برای تحصیل محروم هستند و گاهی مجبور به طی مسافت های طولانی برای شرکت در کلاس درس و بهره برداری از امکانات تحصیلی هستند، هوشمند سازی مدارس جزو دغدغه های مسئولان آموزش و پرورش استان قرار گرفته است.

به گزارش خبرنگار مهر، رسیدن به فناوری و علم روز را هیچ عقل و منطقی تکذیب نکرده و بی شک هر انسانی آرزو دارد از بهترین امکانات و تجهیزات روز دنیا بهره مند باشد.
 
با توجه به اینکه آموزش و پرورش نقشی کلیدی در تعلیم و تربیت افراد یک جامعه داشته و به تبع هر انداره سیستم آموزش و پرورش یک کشور قوی تر و مدرن تر عمل کند سطح توانمندی آن کشور و حضورش در صحنه های مختلف علمی، فرهنگی و سیاسی دنیا پر رنگ تر خواهد بود، اما توجه به این موضوع که آزمون و خطا و به کارگیری روش های متعدد در نظام آموزشی آن هم به یک باره که می تواند صدمات و تبعات سوئی به همراه داشته باشد، نکته ای است که ضرورت توجه به آن را بیش از پیش بیان می کند.
 
هوشمند سازی مدارس هرچند گامی بزرگ برای رسیدن علم و فناوری روز دنیا و به کارگیری آن به منظور فاصله گرفتن از روش های سنتی تحصیلی است اما زیرساخت های فراوانی را چه از حیث سخت افزاری و تجهیزات و چه از نظر فرهنگ سازی و آموزش و چه به لحاظ تامین بودجه و اعتبارات طلب خواهد کرد که عدم توجه به هریک از آنها صدمات جبران ناپذیری به قشرهای مختلف ذی ربط وارد می کند.


 در پیاده سازی این طرح، از خانواده هائی که متحمل پرداخت هزینه های گزاف  به مدارس به نام هوشمند شدن آن مدرسه شده و دبیرانی که دانسته هایشان در بسیاری از موارد پاسخگوی علم و فناوری و فضای مجازی نبوده تا دانش آموزی که حیران در میان این تحول عظیم نظام آموزشی باقی می ماند، همه و همه نیازمند توجه و مطالعه خواهند بود.

 شاید بهتر آن باشد که در این گزارش ابتدا به اصل قضیه هوشمند سازی مدارس، اهداف این امر و تجهیزات و زیرساخت های مورد نیاز برای پیاده سازی آن اشاره کنیم تا بتوان آسان تر در خصوص محسنات و مضرات آن سخن گفت.
 
مدرسه هوشمند مدرسه‌ای فیزیکی است که کنترل و مدیریت آن، مبتنی ‌بر فن‌آوری رایانه و شبکه انجام گرفته و محتوای اکثر دروس آن الکترونیکی و سیستم ارزشیابی و نظارت آن هوشمند است.

 در چنین مدرسه‌ای یک دانش‌آموز هوشمند، با صرف وقت بر روی موضوعات به ‌شکل مستمر، منابع و قابلیت‌های اجرایی خود را توسعه و تغییر می دهند و این امر سبب خواهد شد مسئولان مدرسه با توجه به تغییرات به‌ وجود آمده و افزایش سطح اطلاعات دانش‌آموز، او  را برای اخذ اطلاعات جدید آماده کنند.
 
به طور کلی رشد همه جانبه دانش آموزان، ارتقاء توانائی و قابلیت های فردی، تربیت نیروی انسانی متفکر و آشنا به فن آوری روز و افزایش میزان مشارکت و بحث و تبادل نظر در مباحث آموزشی از اهداف عمده مدرسه هوشمند است.
 
با توجه به اهداف مدرسه هوشمند و با توجه به نوع جهت‌گیری آن در تربیت دانش‌آموزان، این مدارس نیاز به امکانات و تجهیزاتی دارند که ضرورتی برای وجود آنها در مدارس سنتی فعلی وجود ندارد.

 

تجهیزات سخت افزاری شامل سرور، رایانه شخصی به تعداد مورد نیاز، چاپگر و اسکنر، تجهیزات active /passive  شبکه و پهنای باند متناسب برای شبکه WAN  و همچنین تجهیزات نرم افزاری از قبیل نرم افزارهای آموزشی چند رسانه ای، نرم افزارهای کاربردی، نرم افزارهای اتوماسیون و از همه مهمتر تامین برق و برق اضطراری از جمله نیازهای هوشمند سازی مدارس خواهد بود.
 
از طرفی مشکلات و معضلاتی علاوه بر تجهیزات و امکانات نیز بر سر راه هوشمند سازی وجود دارد که عبارت خواهد بود از آموزش معلمان برای ایفای نقش تسهیل کننده یادگیری و در واقع آموزیار به جای رسانه آموزش و انتقال، عدم اطلاع رسانی کامل برای ضرورت هوشمند سازی از سوی آموزش و پرورش به مدیران مدارس، عدم آشنایی کافی با انواع پروژکتور و برد هوشمند و کارایی خاص بعضی از بردهای هوشمند، عدم شناخت شرکت های وارد کننده و نمایندگی های مجاز و قیمت های واقعی تجهیزات، عدم اختصاص ردیف بودجه از طرف آموزش و پرورش برای تجهیز مدارس به تکنولوژی های نو، عدم برگزاری  دوره ی ضمن خدمت برای آشنایی و معرفی تجهیزات به  معلمان و مدیران و همچنین عدم تشویق و حمایت مدارس موفق در زمینه ی هوشمند سازی از سایر مدارس.
 
بنابراین به نظر می رسد برای ایجاد این نوع مدارس ابتدا باید یک برنامه دراز مدت را مدنظر داشت.  به عنوان مثال مدرسه‌ای که امروز به نام هوشمند ایجاد می‌شود ممکن است حتی بیشتر از 10 سال طول بکشد تا ابزار خود را که شامل؛ زیر‌ساخت ارتباطی، محتوای مناسب، آموزش معلمان، تغییر روش‌های آموزشی و فرهنگ‌سازی والدین است، کامل کند.

این در حالی است که آموزش و پرورش ایران چشم انداز سه ساله ای را برای هوشمند سازی مدارس کشور در نظر گرفته و مدیر کل آموزش و پرورش استان البرز نیز از هوشمند سازی یک پنجم مدارس استان خبر داده و تصریح کرده که در افق هزار و 404 همه مدارس البرز هوشمند سازی می شود.

هزینه لازم برای هوشمندسازی هر مدرسه یک میلیون و 600 هزار تومان است
 
اکبر حلیمی هزینه لازم برای هوشمند سازی هر مدرسه را بالغ بر یک میلیون و 600 هزار تومان برآورد کرده و در گفتگو با خبرنگار مهر در این خصوص می گوید: مدارس استان البرز در حال حاضر پاسخگوی نیازهای سنتی آموزشی دانش آموزان در حد مطلوب نبوده و بسیاری از مدارس با داشتن سه شیفت باز هم از پوشش دانش آموزان آن منطقه ناتوان مانده اند و این امر را نی توان ناشی از ضعف عملکرد آموزش و پرورش دانست زیرا در استان البرز با رشد بی رویه جمعیت مواجه بوده و جمعیت متناسب با زیرساخت ها نیست.

در این میان ندای مطالبات سرانه آموزشی در شهرهای اقماری کرج گوش فلک را پر کرده است، ضرورت دیگری است که باید بیش از پیش مورد توجه و دقت نظر قرار گیرد.
 
حال جای این سئوال باقی می ماند که در این شرایط آیا بهتر نیست هزینه ای که قرار است صرف تامین اعتبار برای تجهیزات و تاسیسات گسترده و فوق العاده گران هوشمند سازی مدارس شود به طور عادلانه در میان مدارسی که با مشکلات دست و پنجه نرم می کنند، توزیع شود؟
................
گزارش: لیلا جعفری

کد خبر 1613991

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha